Dagbesteding

Dagbesteding bij De Hooiberg

Mensen die vastlopen in het leven door psychische klachten kunnen bij De Hooiberg terecht voor kosteloze dagbesteding, zonder dat daar een zorgindicatie voor nodig is. De Hooiberg is er voor iedereen vanaf 18 jaar die aan zijn of haar herstel wil werken.

Veel van onze deelnemers zijn voordat ze bij ons komen al langere tijd thuis. Om de stap naar De Hooiberg zo laagdrempelig mogelijk te maken, hanteren we het motto: “Niets moet, bijna alles mag.” Samen gaan we op zoek naar jouw talenten en ontdekken we wat je plezier geeft. We kijken wat er nodig is om weer positieve ervaringen en succesmomenten te beleven.

Bij De Hooiberg werken we samen met de deelnemers aan een fijne en veilige plek voor iedereen. We hopen dat iedereen op zijn of haar manier een steentje bijdraagt. Heb je een goede dag? Dan kun je misschien helpen in de moestuin, in de bouw, bij de dieren of in de keuken. Maar zoals gezegd: “Het mag, het moet niet.” Wij begrijpen dat er dagen zijn waarop het niet lukt om actief bezig te zijn. Dan ben je ook gewoon welkom om langs te komen, een kopje koffie te drinken en even tot rust te komen. Het belangrijkste is dat je met een beter gevoel naar huis gaat dan waarmee je kwam.

Je bent welkom van maandag tot en met vrijdag, tussen 9.00 en 15.00 uur. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Onze Aanpak

Bij De Hooiberg werken we herstelgericht en volgens een holistische mensvisie. Dit betekent dat we de hele persoon centraal stellen en niet alleen focussen op de psychische kwetsbaarheid. We richten ons op de gezonde delen van iemand, omdat we geloven dat wat je aandacht geeft, groeit.

We begrijpen dat het zetten van de eerste stap naar herstel moeilijk kan zijn. Daarom zorgen we ervoor dat je je veilig voelt bij ons. Als we weten dat er een nieuwe deelnemer komt, proberen we je op te wachten, zodat je niet alleen naar binnen hoeft te gaan. Meestal begin je met een kennismaking, en als dat goed voelt, volgt een intakegesprek met Els (de eigenaresse). Daarna beslissen we samen of De Hooiberg de juiste plek voor jou is. De eerste twee weken zijn bedoeld om elkaar te leren kennen. Je kunt zelf kiezen hoe vaak je komt, afhankelijk van wat het beste past bij jouw herstel.

Na deze periode kun je, als je dat wilt, een vaste begeleider krijgen om samen een herstelplan te maken. Dit is niet verplicht; als je liever wat langer de tijd neemt om je plek te vinden, is dat ook goed. We proberen de dagen zo te plannen dat je begeleider aanwezig is op de dagen dat jij komt. Samen met je begeleider ontdek je welke activiteiten je leuk vindt en waar je aan wilt werken. Zo heeft een van onze deelnemers bijvoorbeeld samen met zijn begeleider een volière getimmerd en vogels uitgebroed, omdat dat zijn passie is. Nu kan hij dagelijks in zijn volière bezig zijn.

We begrijpen ook dat er dagen zijn waarop je je minder goed voelt. Je mag altijd zelf kiezen of je actief wilt deelnemen of liever rustig aan doet. Soms is het al een grote stap om even langs te komen en een kop koffie te drinken.

Gelijkwaardigheid en Verbinding

Onze begeleiders gaan op een gelijkwaardige manier om met de deelnemers. Ze zoeken naar wat hen verbindt, delen af en toe iets persoonlijks en staan naast de deelnemers. De professionaliteit van onze begeleiders komt tot uiting in het stellen van de juiste vragen en in het samen ontdekken wie de persoon achter de problemen is. Gelijkwaardigheid staat hierbij centraal; de deelnemers zijn de experts van hun eigen herstelproces en wij ondersteunen hen daarbij.

Wanneer er een goede band is opgebouwd, zien we vaak dat deelnemers graag willen bijdragen aan De Hooiberg. De één helpt met het mooier maken van de ruimte, een ander kookt mee of ondersteunt bij hersteltrainingen. Deze bijdragen worden gewaardeerd door de andere deelnemers. Bijvoorbeeld: als iemand helpt met koken en we samen aan lange tafels eten, spreekt men vaak waardering uit voor de moeite en inzet. Dit geeft een gevoel van trots en eigenwaarde, en helpt deelnemers om zich steeds meer een deel van de groep te voelen.

Lotgenotencontact speelt een belangrijke rol bij het versterken van het zelfbeeld en het zelfvertrouwen. Mensen komen weer in contact met zichzelf en worden steeds zekerder. Dit maakt dat het steeds veiliger voelt om naar De Hooiberg te komen en deel te nemen. De band met de begeleider wordt nog gelijkwaardiger, ze krijgen steeds meer vertrouwen, in zichzelf en in de toekomst. Zo draaien we samen de negatieve spiraal om en werken we aan herstel.

Je kunt bijvoorbeeld samen met de zorgboer en begeleiders…

  • De paarden, geiten, konijnen, kippen, vogels en katten verzorgen

  • Werken in de moestuin

  • Taarten bakken

  • Eten halen voor de Voedselbank bij winkels, bakkerijen en boerderijen

  • Eten voor de Voedselbank sorteren

  • Werken met hout en metaal in de schuur

  • De lunch bereiden

  • Helpen achter de koffiebar

  • Gezelschapsspellen doen, zoals kaarten

  • Vind je iets anders leuk? Dan kan dat natuurlijk ook

Naast al deze activiteiten beschikt onze zorgboerderij ook nog over een uitgebreide hobbyruimte. Onze ervaring is dat veel deelnemers het fijn vinden om hier creatief bezig te zijn. Met hulp van onze vrijwilligers kunnen deelnemers bijvoorbeeld:

  • 3D kaarten maken

  • Mozaïeken
  • Tekenen/schilderen

  • Een schilderij maken met diamond painting

  • Bloemschikken

  • Keramieken

Het is fijn om weer ergens bij te horen..

“Waar mensen in inheemse samenlevingen op elkaar en hun systeem steunen en vertrouwen, zien we in onze individualistische samenleving dat we er vaak alleen voor staan. Vooral de kwetsbare mens wordt vaak aan zijn lot overgelaten. Dit, terwijl we als mens juist sociale wezens zijn. In feite zijn we allemaal deel van een grotere geheel zoals je gezin, familie, vriendengroep, dorp, wijk of samenleving.

Allemaal sociale verbanden die we nodig hebben, die ons leren wie we zijn en wat we kunnen. Het zijn verbanden die de mens veel steun bieden, waardoor we het kunnen redden in het leven… Jezelf onderdeel voelen van een groter geheel zorgt voor verbinding en welbevinden. De Hooiberg is bij uitstek een plek die zorgt voor deze verbinding en samenhang in je leven.”

Geschreven door  Harry Sas, ambulant begeleider bij Zorgboerderij de Hooiberg

Een gezellige, gezonde lunch

Elke dag genieten we samen van een gezellige en gezonde lunch. Deelnemers, vrijwilligers en begeleiders bereiden gezamenlijk de maaltijd en iedereen die aanwezig is, kan gratis mee-eten. We koken zoveel mogelijk met verse groenten uit onze eigen moestuin, wat de maaltijd extra lekker maakt.

Elke dag staat er een ander gerecht op het menu, zoals stamppot met worst, een broodje hamburger met salade, of nasi. De koks beslissen hierin mee. Het helpen bij ons is geheel vrijblijvend; volgens ons motto ‘niets moet, bijna alles mag’. Als iemand helpt in de moestuin of in de keuken, dan is dat omdat mensen het fijn vinden om iets bij te dragen aan de groep. Deze vrijwillige inzet wordt enorm gewaardeerd, en draagt bij aan zowel het lekkere eten als de warme, gemoedelijke sfeer binnen De Hooiberg.

Naast de gezellige lunches hebben we ook elke eerste woensdag van de maand een maandactiviteit zoals een picknick, BBQ of bingomiddag.

Vragen?

Mocht je na het bezoek aan onze website nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Dit kan door een mail te sturen naar info@zorgboerderij-bladel.nl , of door te bellen naar 0497-844325 of 0497-386558. We staan je graag en vrijblijvend te woord.