Actief werken aan je herstel: Hersteltrainingen
Bij De Hooiberg geloven we in de kracht van samen herstellen. Onze herstelgroepen bieden een veilige omgeving waar je jezelf kunt zijn, verhalen kunt delen en praktische stappen kunt zetten op weg naar een toekomst waarin problemen klein genoeg zijn om mee te leven. Of je nu kiest voor een themabijeenkomst, een lotgenotengroep, of een intensieve hersteltraining, bij ons staat jouw herstel centraal.
Wat bieden onze herstelgroepen?
- Themabijeenkomsten:
In deze bijeenkomsten bespreken we thema’s die herkenbaar zijn voor velen, zoals omgaan met schuldgevoel, hoop en wanhoop, zelfliefde, rouw, verlies en familieopstellingen. Aan de hand van muziek, foto’s of andere creatieve werkvormen ontdek je nieuwe perspectieven. - Lotgenotengroepen:
Vind steun en begrip bij mensen die jouw ervaringen delen. Of je nu ouder bent met psychische kwetsbaarheden, een naaste van iemand met een verslaving, of worstelt met rouw en verlies, onze groepen bieden een plek waar je gehoord wordt en waar ervaringen worden uitgewisseld. - Hersteltrainingen:
Ga dieper in op je herstelproces met trainingen zoals “Inzicht in Herstel”, waarin we werken aan jouw doelen, rollen en kracht. Andere trainingen richten zich op onderwerpen zoals grenzen stellen, leren omgaan met angst (ACT) en gedachten relativeren. Deze trainingen worden begeleid door ervaringsdeskundigen en vrijwilligers.
Waarom kiezen voor een herstelgroep?
Onze herstelgroepen zijn meer dan een bijeenkomst; ze zijn een plek waar je verbinding vindt en jezelf kunt versterken. Hier ontdek je dat je niet alleen bent, krijg je nieuwe inzichten en leer je hoe je terugval kunt voorkomen. Samen werken we aan een leven waarin je weer de regie neemt en groeit.
De kracht van samen
Herstellen doe je niet alleen. Het delen van ervaringen met anderen die hetzelfde doormaken, kan je hoop geven en helpen om verder te komen. Bij De Hooiberg vinden we het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt en de ruimte krijgt om op zijn of haar eigen manier aan herstel te werken. In hersteltrainingen doe je dat met een professional en lotgenoten. Want Lotgenoten contact verzacht.
Doe mee
Onze herstelgroepen zijn kosteloos en open voor iedereen die wil werken aan persoonlijke groei. Kijk in de agenda, bel 0497-386558 of loop eens binnen voor meer informatie.
Welke herstelgroep past bij jou?
Herstelgroep Act
ACT: leren leven met pijn en angst
Worstel jij met belemmerende overtuigingen, zoals: ‘Dat kan ik niet’, ‘Anderen vinden me vast dom’, of ‘Als ik me aan iemand bindt, raak ik die toch weer kwijt’? Ben je bang om te falen, een vriendschap of geliefde te verliezen, eenzaam te zijn of zelf iets te overkomen? Vermijd jij bepaalde situaties en moet je dingen vaak op een bepaalde manier doen om te voorkomen dat je grootste angsten werkelijkheid worden? Of vlucht jij in urenlang bezig zijn om je gedachten te onderdrukken en je niet angstig te voelen? Dan is ACT mogelijk iets voor jou!
‘ACT’ is een een methodiek die angst niet benadert als een ‘vijand’, maar als een natuurlijke emotionele reactie. De kerngedachte van ACT is dat negatieve ervaringen bij het leven horen en dat verzet tegen het onvermijdelijke ten koste gaat van ons levensgeluk. Vanuit de ACT- methode wordt niet gekeken naar hoe je meer controle kan krijgen over hoe je je voelt, maar juist hoe je ermee kan omgaan dat je niet altijd controle hebt, en je je dus soms slecht voelt.
Met behulp van kleine ACT-oefeningen, wordt binnen deze herstelgroep bewust datgene opgezocht wat je gewend bent om te controleren of vermijden. De focus ligt daarbij op:
- Acceptatie: Het leren toelaten van vervelende emoties.
- Diffusie: Leren afstand te nemen van niet-helpende gedachten en deze los te koppelen van jezelf.
- Zelf waarnemen: Leren liever voor jezelf te zijn en beter naar je eigen gedrag te kijken.
- Hier en nu: Leren te focussen op het hier en nu, in plaats van in je hoofd in het verleden of de toekomst te leven.
- Waarden: Ontdekken wat je écht belangrijk vindt in het leven
- Toegewijd handelen: leren te handelen naar je waarden, in plaats van vanuit negatieve gedachten.
Doordat naast ‘denken’ en ‘voelen’ aandacht is voor het ‘doen’, kun je onderzoeken wat je negatieve gedachten en bijbehorende gevoelens écht met je doen en ervaren dat je het kan dragen.
Wil je leren omgaan met je angsten, meld je dan aan via de agenda!
Inzicht in Herstel
Bij De Hooiberg geloven we dat herstel begint bij jezelf. De Hooiberg Hersteltraining biedt een veilige plek waar je samen met anderen jouw eigen kracht en mogelijkheden ontdekt. Tijdens twaalf inspirerende bijeenkomsten onderzoeken we thema’s zoals keuzes maken, steun ontvangen, en opnieuw verbinding maken met jezelf en je omgeving. Met praktische oefeningen en waardevolle inzichten leer je stap voor stap hoe je het stuur van je leven weer in eigen handen neemt. Deze training is er om jou te ondersteunen op jouw unieke pad, met ruimte voor groei, humor, en hoop. Zet de eerste stap naar een betekenisvolle toekomst – samen maken we het verschil.
Lichter leven
Wat gaat 2025 jou brengen, en welke stapjes zou je zelf kunnen zetten naar een meer ontspannen 2025?
Vanaf januari 2025 start de groep ‘Lichter Leven’ voor mensen die psychisch vastlopen in het leven en zowel mentaal als fysiek sterker willen worden.
Een groep waarin we het o.a. met elkaar hebben over eten, eetgewoontes, over bewegen, spanning en ontspanning, slaap en positieve gedachten.
Je zult zien dat je met een aantal kleine aanpassingen in je gewoonten, al veel verandering in je leven kan brengen.
Wees welkom!
Rouw en Aanvaarding bij Verlies (van Gezondheid)
Rouw is niet alleen iets wat men ervaart na het overlijden van een dierbare; het kan ook betrekking hebben op het verlies van gezondheid. Wanneer we onze gezondheid verliezen, verliezen we niet alleen onze fysieke kracht, maar vaak ook het gevoel van controle en zekerheid over ons eigen leven. Dit kan leiden tot gevoelens van verdriet, frustratie, verwarring en zelfs boosheid. Rouw kan verschillende stadia kennen, maar deze zijn niet altijd duidelijk of in een vaste volgorde:
Aanvaarding is geen kwestie van snel ‘over iets heen komen’, maar een langzame en vaak moeilijke aanpassing aan de nieuwe realiteit. Dit proces kan tijd vergen en is voor iedereen anders. Het is een vorm van loslaten: de wens om dingen anders te hebben en het omarmen van de nieuwe situatie, hoe zwaar die ook is. Aanvaarding is de sleutel tot innerlijke rust, omdat het ruimte biedt voor nieuwe mogelijkheden en het vinden van kracht in situaties die buiten onze controle liggen.
Bij verlies van gezondheid kan het betekenen dat iemand leert omgaan met beperkingen, maar het hoeft niet te betekenen dat alles verloren is. Het kan juist het moment zijn om nieuwe prioriteiten te stellen, kleine vreugdes te vinden in het dagelijks leven, en diepe verbindingen te zoeken met anderen die soortgelijke ervaringen hebben.
Het proces van rouw en aanvaarding is vaak minder eenzaam wanneer men zich gesteund voelt door anderen die hetzelfde doormaken. In lotgenotengroep rouw en aanvaarding bieden we een veilige ruimte waar emoties gedeeld kunnen worden zonder oordeel. Het delen van ervaringen, het luisteren naar anderen en het krijgen van praktische tips kunnen de last verlichten. In zo’n groep hoeft niemand zijn of haar gevoelens te verbergen; er is begrip en compassie voor de pijn die het verlies met zich meebrengt. Je kunt herkenning, erkenning en steun vinden. De kracht om samen verder te gaan, stap voor stap, in de richting van herstel en acceptatie.
De groep staat onder leiding van ggz agoge Joy gespecialiseerd in rouw en ervaringsdeskundige Helene.
Zelfhulpgroep Onmacht in een moeder hart?
Moeder worden is één ding, moeder zijn is een heel ander verhaal. Maar wat als de opvoeding niet verloopt zoals jij en je eventuele partner gedacht hadden. Wat als moeder zijn je erg zwaar valt en je mist de steun van mensen om je heen, dan is het fijn om te kunnen ventileren.
Aanleiding kan zijn, scheiding, drugsgebruik, depressie bij jou of je kind, PTSS bij je kind of bij jezelf, burn-out, drankmisbruik, seksueel misbruik bij je kind of problemen met je eigen belastbaarheid. Kortom je loopt vast als moeder, moederschap voelt zwaar en je krijgt het gevoel dat je faalt. Dan is het fijn als je een plek hebt waar je in alle veiligheid je verhaal kunt delen.
Wij, twee ervaringsdeskundige moeders, zijn op zoek naar moeders die verlangen naar herkenning en erkenning en die steun willen ervaren bij elkaar en willen leren van elkaar. Op deze manier krijg je meer rust in je gezin en inzichten in jouw rol als moeder
Creatief uit je hoofd
Creativiteit kan helend werken. Creatief bezig zijn kan helpen om op een veilige manier in contact te komen met je gevoel en uit te drukken wat met woorden soms moeizaam gaat. Heftige emoties als verdriet, angst, woede en afschuw kunnen verminderen wanneer ze tastbaar worden gemaakt. Vanaf een letterlijke afstand via je kunstwerk, kun je je gevoelens verkennen, herkennen en erkennen.
Creaties weerspiegelen vaak persoonlijke ervaringen en waarden. Kunst heeft dan ook de kracht om ons te raken en verhalen te vertellen. Creatieve groepsactiviteiten kunnen daarom helpend zijn om op een niet-oordelende manier na te denken en in gesprek te gaan over moeilijke ervaringen.
Bij creatieve herstelactiviteiten ligt de nadruk op het doen en ervaren. Het gaat dus niet om het neerzetten van een mooi resultaat, maar om het proces daarnaartoe. Het leren ruimte te geven aan wat lastig én belangrijk voor je is. Door het creatief uiten van wat je diep vanbinnen voelt, werk je aan bewustwording en kun je nieuwe inzichten opdoen. Je kunt je emoties beter leren begrijpen en patronen leren herkennen.
Creativiteit gaat over het breken van vertrouwde patronen in denken, voelen en handelen. Door te reflecteren op het proces en te kijken naar het resultaat, leer je afstand te nemen van je ervaringen. Wat zegt het over jou? Wat betekent dat voor je leven? En hoe kan je ermee verder gaan? Bij de Hooiberg hebben we elke week een herstelgroep creatief om hiermee aan de slag te gaan. Vraag voor meer informatie Annemarie of bel 0497-386558.
Je kan bijvoorbeeld iets maken wat je herstel symboliseert en dat geven aan iemand die belangrijk voor je is geweest in je herstelproces. Of in deze tijd van het jaar: een mooie kerstgedachte voor iemand die je waardeert.
De emotionele betekenis van een werkstuk kan een blijvende indruk achterlaten. Niet alleen jijzelf, maar ook anderen kunnen zich hierin herkennen. Daarom kunnen creatieve groepsactiviteiten verbondenheid en onderlinge waardering creëren. Door samen creatief bezig te zijn, leer je dingen bovendien op een andere manier te bekijken; een positievere manier. Dat kan helpen om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en uitdagingen aan te gaan. En dat draagt weer bij aan je herstelproces.
Gendervragen – Jouw plek om jezelf te ontdekken
Heb jij vragen over je gender of identiteit? Zoek je een veilige en warme omgeving om hierover te praten? Dan ben je van harte welkom bij de zelfhulpgroep Gendervragen.
Hier kun je samen met anderen in een ontspannen sfeer praten over vragen als:
Wie ben ik?
Hoe kan ik mezelf zijn?
Hoe vertel ik mijn omgeving wie ik echt ben?
Door ervaringen te delen en samen te praten, zetten we allemaal een stap dichter bij onszelf. Het maakt niet uit waar je staat in je proces – iedereen is welkom!
We kijken ernaar uit je te ontmoeten!
Ontdek de kracht van een familieopstelling
De kracht van familieopstellingen
Heb je het gevoel dat je steeds vastloopt in dezelfde patronen? Of dat er iets in je leven is wat je tegenhoudt om verder te komen in je herstelproces? Dan is een familieopstelling mogelijk iets voor jou!
Familieopstellingen zijn een vorm van systemisch werk. De systemen waar je als mens onderdeel van uitmaakt, bepalen grotendeels hoe jij je gedraagt en wat jij belangrijk vindt in het leven. Een groot gedeelte van je gedrag en gedachten binnen die systemen zijn onbewust. Bij een opstelling wordt jouw systeem ‘in beeld gebracht’ door andere deelnemers, die als representant mogen optreden voor familieleden of elementen binnen jouw vraag. Die vraag kan bijvoorbeeld zijn: ‘Ik kom niet vooruit in het leven, het lijkt alsof ik mezelf saboteer’. ‘Ik voel me alleen, maar kan me niet echt verbinden met anderen’. Of: ‘Ik heb angstige gevoelens die ik niet kan plaatsen’.
Door jouw plek in het systeem te onderzoeken en belemmeringen op te sporen, komen onbewuste dynamieken aan het licht. Bijvoorbeeld dat ‘nemen’ binnen een relatie lastig is, omdat je als kind altijd voor je ouders hebt gezorgd. Of dat je een ‘last’ draagt van een ander, zoals een geheim dat je niet kan delen.
Het proces van een opstelling verheldert dus waarom je bepaalde gevoelens en gedragingen hebt en welke patronen je tegenhouden. Deze inzichten bieden de mogelijkheid om jezelf beter te begrijpen en los te komen van onbewuste dynamieken. Als je eenmaal hebt gezien wat er achter zit, verliest het immers zijn kracht.
Het mooie van familieopstellingen is dat je niet eens een vraaginbrenger hoeft te zijn om te werken aan of geconfronteerd te worden met je thema; ook een reprensentantenrol kan je veel inzicht geven. Je ervaart namelijk hoe bepaalde patronen en emoties aanvoelen. Vaak is de keuze voor jou als representant geen toeval. Het kan gaan om een eigen, bekend thema, of mensen of ‘rollen’ waar je een oordeel over hebt. Zoals een alcoholistische vader of een emotioneel afwezige moeder. Doordat de toegewezen rol ‘menselijk’ wordt, zal je voelen dat iedereen een bepaald verhaal met zich meedraagt en ontstaat meer respect voor de ander. Eigen ervaringen en emoties kunnen daardoor ook beter een plekje worden gegeven.
De kracht van familieopstellingen
Heb je het gevoel dat je steeds vastloopt in dezelfde patronen? Of dat er iets in je leven is wat je tegenhoudt om verder te komen in je herstelproces? Dan is een familieopstelling mogelijk iets voor jou!
Familieopstellingen zijn een vorm van systemisch werk. De systemen waar je als mens onderdeel van uitmaakt, bepalen grotendeels hoe jij je gedraagt en wat jij belangrijk vindt in het leven. Een groot gedeelte van je gedrag en gedachten binnen die systemen zijn onbewust. Bij een opstelling wordt jouw systeem ‘in beeld gebracht’ door andere deelnemers, die als representant mogen optreden voor familieleden of elementen binnen jouw vraag. Die vraag kan bijvoorbeeld zijn: ‘Ik kom niet vooruit in het leven, het lijkt alsof ik mezelf saboteer’. ‘Ik voel me alleen, maar kan me niet echt verbinden met anderen’. Of: ‘Ik heb angstige gevoelens die ik niet kan plaatsen’.
Door jouw plek in het systeem te onderzoeken en belemmeringen op te sporen, komen onbewuste dynamieken aan het licht. Bijvoorbeeld dat ‘nemen’ binnen een relatie lastig is, omdat je als kind altijd voor je ouders hebt gezorgd. Of dat je een ‘last’ draagt van een ander, zoals een geheim dat je niet kan delen.
Het proces van een opstelling verheldert dus waarom je bepaalde gevoelens en gedragingen hebt en welke patronen je tegenhouden. Deze inzichten bieden de mogelijkheid om jezelf beter te begrijpen en los te komen van onbewuste dynamieken. Als je eenmaal hebt gezien wat er achter zit, verliest het immers zijn kracht.
Het mooie van familieopstellingen is dat je niet eens een vraaginbrenger hoeft te zijn om te werken aan of geconfronteerd te worden met je thema; ook een reprensentantenrol kan je veel inzicht geven. Je ervaart namelijk hoe bepaalde patronen en emoties aanvoelen. Vaak is de keuze voor jou als representant geen toeval. Het kan gaan om een eigen, bekend thema, of mensen of ‘rollen’ waar je een oordeel over hebt. Zoals een alcoholistische vader of een emotioneel afwezige moeder. Doordat de toegewezen rol ‘menselijk’ wordt, zal je voelen dat iedereen een bepaald verhaal met zich meedraagt en ontstaat meer respect voor de ander. Eigen ervaringen en emoties kunnen daardoor ook beter een plekje worden gegeven.
We staan open voor uitbereiding. Heb je suggesties voor andere zelfhulpgroepen? Laat het ons dan weten.
Je kan contact met ons opnemen door te bellen naar (0497) 386558 of te mailen naar herstellen@zorgboerderij-bladel.nl