Hersteltrainingen
Herstelgroepen bij De Hooiberg
Bij De Hooiberg bieden we mensen die vastlopen in het leven de mogelijkheid om aan hun eigen herstel te werken in onze herstelgroepen. Deze groepen zijn er in twee vormen: hersteltrainingen en zelfhulpgroepen.
Hersteltrainingen
We organiseren cursussen en workshops die gericht zijn op herstel. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor vaste groepen die wekelijks samenkomen. Een groep bestaat meestal uit 8 à 10 personen, en het aantal bijeenkomsten varieert van 2 tot 12, met een duur van anderhalf uur per sessie. Onderwerpen zoals assertiviteit en leren nee zeggen zijn voorbeelden van kortere cursussen.
In de langere trainingen onderzoeken we het hele proces van herstel. Wat betekent herstel eigenlijk? Is het hetzelfde als beter worden? En waar moet je rekening mee houden als je wilt herstellen? Deelnemers krijgen inzicht in hun eigen mogelijkheden en leren hoe ze terugval kunnen voorkomen. Deze trainingen zijn kosteloos, en de enige voorwaarde is dat je vol toewijding deelneemt en echt aan je herstel wilt werken.
Wekelijks worden er verschillende soorten trainingen aangeboden. Sommige deelnemers vinden het prettig om creatief aan de slag te gaan om weer in contact met zichzelf te komen. Anderen durven het gesprek aan te gaan na het horen van een persoonlijk verhaal van een ander of aan de hand van een lievelingslied of een betekenisvolle foto. Alles gebeurt op basis van vertrouwen, met een lach en een traan, in een veilige omgeving waar iedereen gelijkwaardig is. De saamhorigheid die ontstaat, geeft kracht en bevordert het herstel.
Zelfhulpgroepen
Naast de hersteltrainingen hebben we ook zelfhulpgroepen, waar lotgenoten elkaar ondersteunen. Deze wekelijkse bijeenkomsten draaien om vaste thema’s en zijn een kans voor deelnemers om vrijuit en zonder schaamte hun ervaringen te delen. Een voorbeeld is een steungroep voor familieleden en vrienden van iemand met een verslaving. Ervaring heeft ons geleerd dat niet alleen de verslaafde problemen heeft, maar ook hun omgeving met zorgen zit.
Daarnaast zijn er groepen die zich richten op ouders met psychische kwetsbaarheden en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Deelnemers kunnen ervaringen delen, elkaar tips geven en steun vinden. Vaak kunnen moeders met oudere kinderen de jongere moeders een hart onder de riem steken door hun inzichten te delen.
De zelfhulpgroepen zijn een prachtig initiatief waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten in een informele setting. Deelname is altijd gratis en mag anoniem. De invulling van de bijeenkomsten wordt door de deelnemers zelf bepaald, wat het mogelijk maakt om ervaringen te delen met mensen die echt begrijpen wat je doormaakt. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten en mogelijkheden.
Samen Sterker
De kracht van samen zijn is vaak al helend. Het besef dat je niet alleen bent, en de mogelijkheid om met anderen te praten die hetzelfde doormaken, kan een wereld van verschil maken. We merken dat mensen die hersteld zijn van hun psychische klachten vaak de behoefte voelen om anderen te helpen. Het delen van ervaringen is waardevol en biedt erkenning. Voor velen is een luisterend oor van een lotgenoot of vrijwilliger al voldoende om weer verder te kunnen in het leven.
Je kunt vrijblijvend binnenlopen voor extra informatie of kijk in de agenda op onze website voor meer details over de hersteltrainingen en zelfhulpgroepen.
Heb jij ook wel eens het gevoel dat je er alleen voor staat en dat niemand je echt begrijpt? Of ken je iemand die hier last van heeft? Praten met lotgenoten helpt. We zijn gestart met verschillende zelfhulpgroepen en nodigen je van harte uit om deel te nemen.
We staan open voor uitbereiding. Heb je suggesties voor andere zelfhulpgroepen? Laat het ons dan weten.
Je kan contact met ons opnemen door te bellen naar (0497) 386558 of te mailen naar herstellen@zorgboerderij-bladel.nl