Paarden coaching

Paarden coaching

Bij de Hooiberg bieden we therapie met paarden. Veel mensen ervaren psychische en lichamelijke problemen door negatieve ervaringen uit het verleden. Bij ingrijpende of traumatische ervaringen maakt het lichaam adrealine aan, wat ervoor zorgt dat je heel veel (overleving) energie krijgt. Dit is een oeroud overlevingsmechanisme waardoor we in bedreigende situaties bovenmenselijke krachten kunnen ervaren zoals bijvoorbeeld een moeder die een auto van haar kind af kan tillen. Als je deze energie aanmaakt, en je kunt hem niet inzetten (bijvoorbeeld omdat je machteloos bent tijdens de ervaring) dan blijft deze krachtige energie in het lichaam achter. Het krijgt dan bij een negatieve lading, omdat het is opgewekt tijdens een negatieve ervaring. Deze ervaring heeft zo’n negatieve lading dat ons zenuw stelsel instinctief probeert te voorkomen dat we terug gaan naar dat gevoel. Het zal zijn best doen om dit te onderdrukken. Je kunt je misschien voorstellen dat dit ongelofelijk veel energie kost.

Wat we met paarden therapie doen is op een veilige manier weer contact maken met het onderdrukte gevoel in het lichaam. We gaan niet terug naar de ervaring, maar lossen alleen de spanning in het lichaam op die is achter gebleven na de ervaring. Dit is in basis positieve energie, die tijdens een bedreigende situatie is aangemaakt om ons te beschermen. Door die plekken in je lichaam waar de spanning is opgeslagen weer te durven voelen, verlaat de spanning het lichaam en kan de ziel weer in het lichaam zakken.

Tijdens de meeste trauma therapieen wordt vooral gewerkt met het mentale stuk, wat ook erg belangrijk is. Aan het lichamelijke proces wordt weinig of geen aandacht besteed, of enkel met medicatie om de klachten te onderdrukken.