Een dag op de zorgboerderij

Een dag op de zorgboerderij begint altijd in de inloop ruimte. De meeste mensen komen tussen half 10 en 10 uur binnen. We drinken dan samen koffie of thee, met iets lekkers. De sfeer is heel ongedwongen, relaxed. Omdat voor iedere deelnemer de dag er anders uit zien, nemen we even een voorbeeld dag, de dag van Pieter.

Pieter komt meestal vroeg, vaak is hij er al iets voor half 10, hij staat bij de koffiebar te kletsen met Joy, de vaste begeleider, en samen zetten ze de koffie, de koeken en kopjes op tafel. De andere deelnemers beginnen binnen te druppelen. Iedereen gaat aan tafel zitten, het is gezellig, mensen kletsen met elkaar. De zorgboer komt binnen, hij pakt ook een kom koffie en informeert bij Pieter hoe zijn dag gisteren was geweest. Zo tegen een uur of 10 staat de zorgboer op, hij vraagt of Pieter zin heeft om eten voor de voedselbank met hem te halen. Pieter heeft een goede dag, het lijkt hem wel wat en samen gaan ze met de voedselbank bus langs verschillende supermarkten en bakkers om kratten met eten voor de voedselbank te halen. Deze dagen heeft hij de laatste tijd steeds vaker, dagen waarin hij zich goed voelt. Toen Pieter net bij de zorgboerderij kwam, was het vaak al een hele opgave om er te zijn, mee helpen lukte toen nog niet.

De andere deelnemers zijn ondertussen begonnen met knutselen in de hobbyclub, of samen met begeleider Kris aan het werk gegaan op de boerderij of in de schuur, daar timmeren ze vaak bloembakken, vogelhuisjes etc.

Zo tegen half 12 zijn Pieter en de zorgboer weer terug, het waren flink veel kratten en na het leegladen van de bus is Pieter moe, ze hebben er samen voor gezorgd dat de bezoekers van de voedselbank vanmiddag weer een lekker, gezond pakket kunnen afhalen. Pieter gaat even ontspannen, lekker onder de overkapping bij het haardvuur met een kop koffie. Dat heeft hij wel verdiend.

In de kantine ruikt het inmiddels al goed, de tafel wordt gedekt en een van de deelnemers heeft een lekkere gezonde maaltijd gekookt. Verse courgettesoep, hamburgers met peultjes en gebakken aardappeltjes en vanille vla. Dat wordt weer lekker. Rond half 1 is iedereen weer terug bij de kantine, we eten allemaal samen aan lange tafels. De pannen staan op tafel, zoals dat gaat in een boeren gezin. Er wordt gekletst en gelachen. De kok heeft weer lekker gekookt.

Na het eten ruimen de vrijwilligers met een paar deelnemers de tafel weer af. Pieter gaat nog even onder het afdak zitten en loopt dan naar de schuur. Samen met begeleidster Kris gaat hij verder werken aan een vogelhuisje waar hij vorige week al aan begonnen was. Onder het schuren van het hout staan ze samen te kletsen, als je de laatste jaren van het leven van Pieter zo bekijkt, is het eigenlijk best wel knap dat hij hier nu gewoon staat te schuren, na alles wat hij heeft mee gemaakt.

Rond half 3 stoppen ze met werken, samen halen ze een kom thee en gaat nog even bij een andere deelnemer zitten onder het afdak, lekker bij de kachel. Het wordt steeds drukker, uiteindelijk zitten ze tegen 3 uur met z’n vijven. Tijd om te gaan. Het was eigenlijk best een fijne dag.

Dit is een voorbeeld van hoe een dag bij de zorgboerderij eruit kan zien.

De verschillende werkzaamheden

Je kunt door unieke samenwerking tussen de zorgboerderij en de Voedselbank Bladel aan veel verschillende activiteiten mee doen.

We vinden het belangrijk dat elke deelnemer in zijn of haar eigen tempo kan werken, als deelnemer geef je dus zelf aan wat je wel en vooral ook wat je niet kan. Als je mee wilt helpen, kun je zelf kiezen voor de werkzaamheden die jou het meeste aanspreken.

Je kunt bijvoorbeeld samen met de zorgboer en begeleiders:

 • paarden verzorgen
 • werken in de moestuin
 • eten halen voor de voedselbank bij winkels en boeren
 • eten voor de voedselbank sorteren
 • in de schuur bloembakken of vogelhuisjes timmeren
 • helpen met ons bouw team
 • de lunch bereiden
 • helpen achter de koffiebar
 • kaarten of gezelschapsspellen doen
 • vind je iets anders leuk? Dan kan dat natuurlijk ook

Behalve al deze activiteiten beschikt onze zorgboerderij ook nog over een eigen hobbyruimte. Onze ervaring is dat veel deelnemers het fijn vinden om creatief te werken in onze uitgebreide hobbyruimte. Met hulp van onze vrijwilligers kunnen deelnemers bijvoorbeeld:

 • Tekenen en kleuren
 • Een schilderij maken d.m.v. Diamond painting
 • Kalligraferen
 • Mozaïeken
 • 3d kaarten maken
 • bloemstukken maken
 • Borduren etc. etc.

Inloop

Het leuke aan onze boerderij is dat we ook een inloop hebben, hier kun je ook zonder zorgindicatie altijd binnenlopen om zomaar een kop koffie met elkaar te drinken of samen een potje te kaarten, te knutselen of te kletsen. Lekker laagdrempelig en vrijblijvend.
De inloop (IVI) bevind zich in dezelfde ruimte als de zorgboerderij. Dit vinden zowel de bezoekers van de IVI als de bezoekers van de zorgboerderij heel erg fijn.

Een gezellige gezonde lunch

Iedere dag lunchen wij gezellig met zijn allen samen. Deelnemers, vrijwilligers en begeleiders kunnen voor het bescheiden bedrag van €2,- mee eten, de soep is voor iedereen gratis. Als je het leuk vindt kun je de vrijwilligers helpen met het bereiden van de verse lunch, als het kan koken ze met groentes uit onze eigen moestuin.
Iedere dag wordt er weer een ander gerecht op tafel gezet. Bijvoorbeeld stamppot met worst, een wrap met verse groenten en vlees, hamburgers met salade of een maaltijdsoep.
Naast de gezellige lunch hebben we ook elk jaar een aantal grote activiteiten zoals de picknick, de BBQ en de bingomiddag.