Indicatievrije dagbesteding

Indicatievrije zorg

Het leuke aan onze zorgboerderij is dat we een dagbesteding hebben, waar je ook zonder zorgindicatie altijd kunt binnenlopen om zomaar een kop koffie met elkaar te drinken of samen een potje te kaarten, te knutselen of te kletsen. Lekker laagdrempelig en vrijblijvend. De indicatievrije dagbesteding (IVI) bevindt zich in dezelfde ruimte als de zorgboerderij. Dit vinden zowel de bezoekers van de IVI als de bezoekers van de zorgboerderij heel erg fijn.

Ook zonder zorgindicatie ben je dus van harte welkom bij de zorgboerderij en bij onze zelfhulpgroepen. Als je voor de indicatievrije zorg komt, betekent dat ook dat je geen begeleiding nodig hebt. In principe wordt je dan ook niet direct begeleid door onze professionele begeleiding. Vrijwilligers dragen zorg voor de gang van zaken binnen de inloop. Mensen die een luisterend oor bieden, een kop koffie met je drinken en helpen bij hobby- en ontspanningsactiviteiten. We houden voor de inloop niet precies bij wie wanneer komt, wel wordt de voornaam van de mensen geregistreerd, dit om bij eventuele calamiteiten altijd te beschikken over een actuele presentielijst.

Onze vrijwilligers zijn getraind in Mental Health First Aid en kunnen signalen voor (ontstaan van) ernstigere psychische problematiek en de behoefte aan professionele hulp herkennen. In geval van nood kan dan worden teruggevallen op de aanwezige professionele hulpverleners die de vrijwilligers kunnen overnemen.

Op het moment dat je meer begeleiding nodig hebt dan de vrijwilligers kunnen bieden, of als je buiten met de zorgboer wilt werken, is het nodig om van de inloop naar de geïndiceerde zorg over te gaan. Bij deze overstap, wijzen we onze deelnemers altijd op de mogelijkheid om over te stappen naar een andere dagbesteding. Je kunt zelf kiezen of je de geïndiceerde zorg bij ons wilt afnemen, of bij een van de andere zorgboerderijen in de regio.

Onze zorgboerderij beschikt ook nog over een uitgebreide hobbyruimte. Onze ervaring is dat veel deelnemers het fijn vinden om hier creatief bezig te zijn. Met hulp van onze vrijwilligers kunnen deelnemers bijvoorbeeld:

  • Tekenen en kleuren
  • Een schilderij maken met diamond painting

  • Kalligraferen
  • Mozaïeken
  • 3D kaarten maken

  • Borduren

Een gezellige, gezonde lunch

Iedere dag lunchen wij gezellig met zijn allen samen. Deelnemers, vrijwilligers en begeleiders kunnen voor het bescheiden bedrag van €2,- (afhankelijk van de maaltijd) mee-eten. Als je het leuk vindt kun je de vrijwilligers helpen met het bereiden van de verse lunch. En als het kan koken ze met verse groentes uit onze eigen moestuin. Iedere dag wordt er weer een ander gerecht op tafel gezet. Zoals stamppot met worst, wraps met verse groenten en vlees, hamburgers met salade of een maaltijdsoep.

Naast de gezellige lunches hebben we ook elke eerste woensdag van de maand een maandactiviteit zoals een picknick, BBQ of bingomiddag.