Vacature

Stagiaire Socialwork / Ervaringsdeskundigheid HBO  (of vergelijkbaar)

 

Ben jij een sterke persoonlijkheid en wil je echt de tijd hebben om het verschil te maken voor mensen die vastlopen in hun leven? Sta je als begeleider naast de deelnemer en is herstelgericht werken een tweede natuur voor je? Dan zijn wij op zoek naar jou!

vacature hooiberg

Rolomschrijving

Stagiaire begeleider zorgboerderij  

Ben jij een sterke persoonlijkheid en sta je stevig in je schoenen? Sta je als begeleider naast de deelnemer en is herstelgericht werken met mensen met een psychiatrische achtergrond een tweede natuur voor je? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Wij zijn op zoek naar een stagiaire voor de dagbesteding en ambulante begeleiding. In deze functie bied je onder de vleugels van onze ervaren (AD) begeleiders herstel ondersteunende zorgaan mensen met een psychische kwetsbaarheid. Hierbij kun je denken aan mensen die last hebben van een depressie, psychoses, angstaanvallen, een bipolaire stoornis, verslavingsproblematiek of andere psychische klachten.

Het bieden van zinvolle dagbesteding, het activeren en begeleiden van onze deelnemers en het schrijven van zorgplannen en rapportages is de kern van deze functie.

Herstelondersteunende zorg

Als mensen bij ons naar de zorgboerderij komen, gaan we samen werken, samen eten, samen lachen en samen praten. Zoals het gaat in een boerengezin. Door met mensen te werken op de boerderij, voor de voedselbank of door samen te handwerken in de hobbyclub veranderd de rol. Ze helpen mee, worden gewaardeerd en dat voelt goed. Hierdoor verandert het zelfbeeld. Mensen worden weer trots op zichzelf en durven langzaam weer te vertrouwen op zichzelf, waardoor ze meer eigen regie over hun leven kunnen nemen. Dat is een eerste stap om weer te kunnen participeren in de maatschappij. 

Bijvoorbeeld: Deelnemers van de zorgboerderij halen samen met de zorgboer eten op voor de voedselbank. Ze helpen mensen die het nodig hebben aan een voedselpakket en worden hierdoor een ‘hulpgever’ in plaats van een ‘hulpvrager’. De rol en daarmee ook het zelfbeeld verandert langzaam maar zeker, ze betekenen weer iets voor een ander en dat voelt goed.

Herstelgericht werken is gebaseerd op gelijkwaardigheid en vertrouwen. Als begeleider sta je naast de deelnemer, niet erboven. Dat betekent dat je je als begeleider kwetsbaar moet durven opstellen. Het gaat om wederkerigheid. Daarnaast zijn het geven van waardering, hoop en het onvoorwaardelijk vertrouwen op de eigen kracht van de deelnemer is hierbij van essentieel belang.

Zoals je hierboven kunt lezen, hangt er bij ons een warme en informele sfeer. Als je houdt van veel structuur en van strakke regels, dan past deze functie minder goed.

Je profiel

We zijn opzoek naar een stagiaires socialworks HBO / HBO Ervaringsdeskundige met:

 • Affiniteit met de doelgroep
 • Gestart met een HBO opleiding ED/ Socialwork of vergelijkbaar
 • Een geldig BHV diploma of bereid deze te halen
 • Maximale inzet en oprechte betrokkenheid
 • Enthousiast en energiek, leuk vinden om actief bezig te zijn en mensen daarin mee te nemen
 • Affiniteit met herstelgericht werken (zie onze website)
 • Doordat we met een klein team zijn, doen we alle werkzaamheden samen. Van rapporteren en begeleiden, tot poetsen en het bedenken van activiteiten.
 • Affiniteit met paarden /koken / tuinieren/ werken/ creatief in de schuur
 • Een intrinsieke motivatie om mensen op een zo goed mogelijke manier te begeleiden is een vereiste.
 • Je hebt inlevingsvermogen en beschikt over vaardigheden om gestructureerd te werken.Je kunt goed zelfstandig werken, maar ook in teamverband
 • Je hebt oog voor mogelijkheden en vind het leuk om samen met deelnemers hun talenten te ontdekken
 •  Je bent een doorpakker in het regelen en organiseren van activiteiten

Wat biedt de Hooiberg

 • Fijne werksfeer in een gezellige omgeving.
 • Je werkt in een team van vaste ervaren begeleiders en vrijwilligers en een vaste groep deelnemers. Hierdoor kun je echt het verschil maken en er is ook ruimte om vragen te stellen en het vak te leren.
 • Wat betreft de zorg kun je terug naar de basis, zorgen dat mensen de beste versie van zichzelf worden. Hier krijg je ruim de tijd voor.
 • Afwisselende opdracht, je werkt zowel binnen als buiten met de deelnemers, een ronde wandelen in het bos of werken op de boerderij. Hierin heb je een voorbeeld functie en ook veel vrijheid, zolang het maar iets is wat de deelnemer fijn vindt om te doen.
 • Veel ruimte voor eigen initiatief, je mag zelf activiteiten bedenken. (Bingo, kerststukjes maken, zomer picknick, bloembakken/ vogelhuisjes timmeren etc). Er liggen een aantal plannen op de plank die uitgewerkt en ten uitvoer gebracht kunnen worden. (bijvoorbeeld herstelverhalen van deelnemers laten uitwerken met de deelnemers in bv collage of verhaal, geiten yoga beginnen, muziek groep opzetten ed.)
 • Ook stagiaires mogen deelnemen aan de BHV cursus, casus besprekingen, intervisies, visiemiddagen en overleggen. Deze zijn altijd aansluitend aan de dagbesteding werkdag
 • Fijne werktijden, door de weeksedagen van 8:30 tot 16:00 (incl. rapporteren)
 • Reiskosten vergoeding

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd in de functie? Stuur dan een motivatie brief met CV via:

Uiterlijke reactie datum is 1 augustus 2023  vacature hooiberg