Dagbesteding met zorgindicatie
Onze mensen zijn voor ze bij ons starten vaak al langere tijd thuis. Om de zorg laagdrempelig te maken hanteren we het motto ‘Niets moet, bijna alles mag’. We gaan samen opzoek naar je talent, de dingen die je van nature gemakkelijk afgaan en die je graag doet. Dit doen we zodat je weer successen gaat ervaren. Als je meehelpt op de boerderij of bij de voedselbank ervaren deelnemers dat ze geen hulpvrager meer zijn maar hulpgever. Door productief bezig te zijn voelen de deelnemers zich weer gewaardeerd. Voor sommige deelnemers geldt dat ze voor het eerst in jaren weer oprecht bedankt worden voor hun hulp. Ze betekenen iets voor een ander, en dat voelt goed. Het werken op de zorgboerderij geeft mensen een reden om ’s morgens op tijd uit bed te komen en zorgt voor structuur in de dag en in de week.
Binnen de zorgboerderij werken we samen aan een fijne plek voor al onze bezoekers en als je het leuk vindt kun je daar op een goede dag een steentje aan bijdragen door te helpen in de bouw, de tuin, bij de dieren of binnen in de keuken of knutselruimte.
Wij snappen dat er ook mindere dagen zijn, dan lukt dit misschien niet en vinden we het al heel fijn als je er bent. We vinden het belangrijk dat elke deelnemer in zijn of haar eigen tempo kan werken, als deelnemer geef je dus zelf aan wat je wel en vooral ook wat je niet kan. Als je mee wilt helpen, kun je zelf kiezen voor de werkzaamheden die jou het meeste aanspreken.
Onze aanpak
Als je naar de zorgboerderij komt werken we daar herstelgericht en volgens een holistische mens visie. Dit betekend dat we met de hele mens gaan werken, en niet alleen met het “zieke” stuk, we richten ons op het gezonde gedeelte zonder de psychische kwetsbaarheid uit het oog te verliezen. Immers.. wat je aandacht geeft groeit.
Als je bij de zorgboerderij begint, zorgen we als eerste dat het veilig voor je voelt. Het kan heel moeilijk zijn om de eerste stap naar dagbesteding te zetten, daarom proberen we die stap zo laagdrempelig mogelijk te maken. Als we weten dat er een nieuwe deelnemer komt zullen we die proberen buiten op te wachten, zodat ze niet alleen naar binnen hoeven te komen. We werken volgens het motto ‘niets moet en bijna alles mag’ we zullen altijd proberen of je de activiteit kunt doen die jij graag zou willen, zo heeft een van onze mensen pas geleden een prachtige volière getimmerd en daar vogels voor uitgebroed omdat dat zijn passie is, nu kan hij op de boerderij in zijn voliere bezig zijn. Aan de andere kant begrijpen wij heel goed dat mensen die vastlopen in het leven ook een slechte dag kunnen hebben, daarom mag je altijd zelf kiezen of je iets wilt doen. Op een mindere dag is het vaak al heel knap als mensen even langs komen om een kopje koffie te drinken en er toch even uit zijn.
Vanuit die laagdrempelige start gaan de begeleiders een gelijkwaardige band aan met de deelnemers. Ze gaan opzoek naar waar ze gelijk zijn als mens, delen ook iets persoonlijks en gaan echt naast de mensen staan. Hun professionaliteit zetten ze in door de juiste vragen te stellen, door samen te onderzoeken wie de mensen is achter de problemen en daar mee aan de slag te gaan.
Je kunt bijvoorbeeld samen met de zorgboer en begeleiders:
Behalve al deze activiteiten beschikt onze zorgboerderij ook nog over een eigen hobbyruimte. Onze ervaring is dat veel deelnemers het fijn vinden om creatief te werken in onze uitgebreide hobbyruimte. Met hulp van onze vrijwilligers kunnen deelnemers bijvoorbeeld:
Het is fijn om weer ergens bij te horen..
“Waar mensen in inheemse samenlevingen op elkaar en hun systeem steunen en vertrouwen, zien we bij ons in onze huidige individualistische samenleving, dat de mens en vooral de kwetsbare mens er vaak alleen voor staat en aan zijn lot wordt over gelaten. Maar een mens is een sociaal wezen. In feite zijn we allemaal deel van een grotere geheel zoals je gezin, familie, vriendengroep, dorp of wijk of samenleving.
Allemaal sociale verbanden die we nodig hebben en die ons leren wie we zijn en wat we kunnen.. Verbanden die de mens veel steun kunnen bieden en waardoor we het kunnen redden in het leven.
Jezelf onderdeel voelen van een groter geheel zorgt voor verbinding en welbevinden. De Hooiberg is bij uitstek een plek die juist zorgt voor deze verbinding en samenhang in je leven.”
Geschreven door Harry Sas (ambulant begeleider binnen De Hooiberg)


Een gezellige gezonde lunch
Iedere dag lunchen wij gezellig met zijn allen samen. Deelnemers, vrijwilligers en begeleiders kunnen voor het bescheiden bedrag van €2,- (afhankelijk van de maaltijd) mee eten. Als je het leuk vindt kun je de vrijwilligers helpen met het bereiden van de verse lunch, als het kan koken ze met groentes uit onze eigen moestuin.
Iedere dag wordt er weer een ander gerecht op tafel gezet. Bijvoorbeeld stamppot met worst, een wrap met verse groenten en vlees, hamburgers met salade of een maaltijdsoep.
Naast de gezellige lunch hebben we ook elke eerste woensdag van de maand een maand activiteit zoals de picknick, de BBQ en de bingomiddag.
Vragen?
Mocht je na het bezoek aan onze website nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Dit kan door een mail te sturen aan info@zorgboerderij-bladel.nl of door te bellen met 0497-844325 of 0497-386558. We staan je graag en vrijblijvend te woord.