Dagbesteding

Onze mensen zijn voor ze bij ons starten vaak al langere tijd thuis. Om de zorg laagdrempelig te maken hanteren we het motto ‘Niets moet, bijna alles mag’. We gaan samen opzoek naar je talent, de dingen die je van nature gemakkelijk afgaan en die je graag doet. Dit doen we zodat je weer successen gaat ervaren. Als je meehelpt op de boerderij of bij de voedselbank ervaren deelnemers dat ze geen ‘hulpvrager’ meer zijn maar ‘hulpgever’. Door productief bezig te zijn voelen de deelnemers zich weer gewaardeerd. Voor sommige deelnemers geldt dat ze voor het eerst in jaren weer oprecht bedankt worden voor hun hulp. Ze betekenen iets voor een ander, en dat voelt goed. Het werken op de zorgboerderij geeft mensen een reden om ’s morgens uit bed te komen en zorgt voor structuur in de dag en in de week.

Binnen de zorgboerderij werken we samen aan een fijne plek voor al onze bezoekers en als je het leuk vindt kun je daar op een goede dag een steentje aan bijdragen door te helpen in de bouw, de tuin, bij de dieren, binnen in de keuken of de knutselruimte.

Wij snappen dat er ook mindere dagen zijn, dan lukt dit misschien niet en vinden we het al heel fijn als je er bent. We vinden het belangrijk dat elke deelnemer in zijn of haar eigen tempo kan werken. Als deelnemer geef je dus zelf aan wat je wel en vooral ook wat je niet kan. Als je mee wilt helpen, kun je zelf kiezen voor de werkzaamheden die jou het meeste aanspreken.

Onze aanpak

Als je naar de zorgboerderij komt, werken we herstelgericht en volgens een holistische mens visie. Dit betekend dat we met de hele mens gaan werken, en niet alleen met het “zieke” stuk, we richten ons op het gezonde gedeelte zonder de psychische kwetsbaarheid uit het oog te verliezen. Want… wat je aandacht geeft groeit.

Als je bij de zorgboerderij begint, zorgen we eerst dat het veilig voor je voelt. Het kan heel moeilijk zijn om de eerste stap naar dagbesteding te zetten, daarom proberen we die stap zo laagdrempelig mogelijk te maken. Als we weten dat er een nieuwe deelnemer komt zullen we die proberen buiten op te wachten, zodat ze niet alleen naar binnen hoeven te komen. We werken volgens het motto ‘niets moet en bijna alles mag’ we zullen altijd proberen of je de activiteit kunt doen die jij graag zou willen, zo heeft een van onze mensen pas geleden een prachtige volière getimmerd en daar vogels voor uitgebroed omdat dat zijn passie is, nu kan hij op de boerderij in zijn volière bezig zijn. Aan de andere kant begrijpen wij heel goed dat mensen die vastlopen in het leven ook een slechte dag kunnen hebben, daarom mag je altijd zelf kiezen of je iets wilt doen. Op een mindere dag is het vaak al heel knap als mensen even langs komen om een kopje koffie te drinken en er toch even uit zijn.

Vanuit die laagdrempelige start gaan de begeleiders een gelijkwaardige band aan met de deelnemers. Ze gaan opzoek naar waar ze gelijk in zijn, delen ook iets persoonlijks en gaan echt naast de mensen staan. Hun professionaliteit zetten ze in door de juiste vragen te stellen, door samen te onderzoeken wie de mens is achter de problemen en daar mee aan de slag te gaan.

Je kunt bijvoorbeeld samen met de zorgboer en begeleiders…

 • De paarden, geiten, konijnen, kippen, vogels en katten verzorgen

 • Werken in de moestuin

 • Taarten bakken

 • Eten halen voor de Voedselbank bij winkels, bakkerijen en boerderijen

 • Eten voor de Voedselbank sorteren

 • Werken met hout en metaal in de schuur

 • De lunch bereiden

 • Helpen achter de koffiebar

 • Gezelschapsspellen doen, zoals kaarten

 • Vind je iets anders leuk? Dan kan dat natuurlijk ook

Naast al deze activiteiten beschikt onze zorgboerderij ook nog over een uitgebreide hobbyruimte. Onze ervaring is dat veel deelnemers het fijn vinden om hier creatief bezig te zijn. Met hulp van onze vrijwilligers kunnen deelnemers bijvoorbeeld:

 • Tekenen en kleuren
 • Een schilderij maken met diamond painting

 • Kalligraferen
 • Mozaïeken
 • 3D kaarten maken

 • Borduren

Het is fijn om weer ergens bij te horen..

“Waar mensen in inheemse samenlevingen op elkaar en hun systeem steunen en vertrouwen, zien we in onze individualistische samenleving dat we er vaak alleen voor staan. Vooral de kwetsbare mens wordt vaak aan zijn lot overgelaten. Dit, terwijl we als mens juist sociale wezens zijn. In feite zijn we allemaal deel van een grotere geheel zoals je gezin, familie, vriendengroep, dorp, wijk of samenleving.

Allemaal sociale verbanden die we nodig hebben, die ons leren wie we zijn en wat we kunnen. Het zijn verbanden die de mens veel steun bieden, waardoor we het kunnen redden in het leven… Jezelf onderdeel voelen van een groter geheel zorgt voor verbinding en welbevinden. De Hooiberg is bij uitstek een plek die zorgt voor deze verbinding en samenhang in je leven.”

Geschreven door  Harry Sas, ambulant begeleider bij Zorgboerderij de Hooiberg

Een gezellige, gezonde lunch

Iedere dag lunchen wij gezellig met zijn allen samen. Deelnemers, vrijwilligers en begeleiders kunnen voor het bescheiden bedrag van €2,- (afhankelijk van de maaltijd) mee eten. Als je het leuk vindt kun je de vrijwilligers helpen met het bereiden van de verse lunch. En als het kan koken ze met verse groentes uit onze eigen moestuin. Iedere dag wordt er weer een ander gerecht op tafel gezet. Zoals stamppot met worst, wraps met verse groenten en vlees, hamburgers met salade of een maaltijdsoep.

Naast de gezellige lunches hebben we ook elke eerste woensdag van de maand een maandactiviteit zoals een picknick, BBQ of bingomiddag.

Vragen?

Mocht je na het bezoek aan onze website nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Dit kan door een mail te sturen naar info@zorgboerderij-bladel.nl , of door te bellen naar 0497-844325 of 0497-386558. We staan je graag en vrijblijvend te woord.