Nieuwe locatie voor een van
de eerste zorgboerderijen van ons land

Zorgboerderij De Hooiberg Bladel zet een nieuwe stap in haar bestaan. De Hooiberg was een van de eerste zorgboerderijen in Nederland, in 2003 opende zij haar deuren aan de Bredasebaan 18 te Bladel. Daar kon de zorgboerderij niet meer blijven, daarom zijn ze opzoek gegaan naar een nieuwe locatie. Op 24 juni 2022 kregen zij de sleutel van de boerderij aan de Latestraat 13 in Netersel. Vanaf 1 juli 2022 ging het team hier samen met de deelnemers, vrijwilligers en stagiaires een fijne eigen plek van maken.

“De nieuwe locatie voelt heel goed, als je er bent ervaar je meteen de rust. Dat komt door de paarden en door het weidse uitzicht. Het lijkt wel een licht glooiend natuurgebied”, vertelt initiatiefnemer Els Meijer enthousiast. “We hebben lang gezocht naar een geschikte plek. Het is voor onze mensen heel erg belangrijk dat je er op je gemak bent, het moet veilig en geborgen voelen. Toen we tijdens de eerste bezichtiging achter in de wei stonden wisten we het meteen: Dit wordt de nieuwe locatie! Het voelde gewoon heel goed. Daarnaast is het ook nog in de gemeente Bladel en maar 3,5km van de bebouwde kom van Bladel.”

Een open communicatie vinden ze bij De Hooiberg belangrijk. Zodra bekend werd dat De Latestraat een serieuze optie was, zijn ze samen met de deelnemers gaan kijken. Die reageerde heel positief, wat de doorslag gaf. Er was nog veel werk aan de winkel. Zo gingen ze bijvoorbeeld in de grote schuur, samen met de deelnemers, een ontvangstruimte bouwen. Dat werd het hart van de zorgboerderij.

“Door het samen te bouwen wordt het ook echt een ruimte van ons allemaal, waar iedereen een bijdrage aan heeft geleverd. Afgelopen week stond ik bijvoorbeeld samen met onze oudste deelneemster (Joke van 85) de tweedehands tuindeuren te schuren, die komen straks in de gezamenlijke ruimte. Elke keer als ze naar die deuren kijkt, herinnert ze zich dat zij daaraan geholpen heeft.

In de periode voordat de koop definitief was, zijn we bij alle aangrenzende buren op bezoek gegaan, om te informeren naar wat ze van onze plannen vonden. Netersel is een kleine en hechte gemeenschap, dan is het gewoon fijn om vooraf samen met de buurt te kijken of onze plannen daar wel passen. Het was een warm onthaal, we werden heel liefdevol en enthousiast ontvangen, het voelde als thuiskomen.” Vertelt Els.

Vlindertuin, taart en worstenbroodjes eten

Om een nieuwe locatie samen om te toveren tot zorgboerderij is de inbreng vanuit de deelnemers gevraagd, iedereen heeft een blanco blad gekregen om zijn of haar droomboerderij te beschrijven of te tekenen.

Er kwamen zeer diverse ideeën uit naar voren: van een vlindertuin, moestuin, bloemenpluktuin, tal van beesten tot een muziek- en stilteruimte. Ook gaven de deelnemers ideeën over de sfeer; landelijk, licht, huiselijk, in het groen, met een haardvuur enzovoort. De praktische zaken vergaten de deelnemers ook niet. Een fijne keuken, werkplaats, een winkeltje om eigen gemaakte spullen te verkopen en ‘worstenbroodjes blijven eten op maandag’. “Leuk hè”, zegt Els “Dan beseffen we weer hoe belangrijk onze manier van werken voor de deelnemers is, het zit ‘m in de kleine dingen. Een mooie leidraad voor de verbouwing.”

Samen naar de basis

Zorgboerderij De Hooiberg Bladel heeft een duidelijke visie over hoe ze juiste zorg kan bieden aan haar deelnemers.

“We gaan samen terug naar de basis. Samen werken, samen eten, samen praten en samen lachen. Zoals dat ook gaat in een boerengezin. We pakken ook samen praktische problemen aan, daardoor ontstaat er rust. Wanneer mensen merken dat ze goed zijn zoals ze zijn en een beter zelfbeeld krijgen, kunnen ze de regie over hun eigen leven weer pakken. Het herstelgericht werken gaat uit van gelijkwaardigheid, als begeleider sta je naast de deelnemer. Daarom betrekken we hen ook bij onze plannen.”

3 vormen van zorg

  • Indicatievrije inloop (voor mensen zonder zorgindicatie)

  • Dagbesteding op de zorgboerderij, indien nodig in combinatie met ambulante begeleiding
  • Begeleiding van jongeren vanaf 18 jaar

Het leuke van deze Zorgboerderij is dat ze naast geïndiceerde zorg ook een indicatie vrije inloop hebben, die blijven ze ook in Netersel houden. Als mensen (tijdelijk) vastlopen in hun leven, kunnen ze hier terecht om vrijblijvend, zonder zorgindicatie langs te komen. Daarnaast begeleidt De Hooiberg jongeren vanaf 18 jaar, die het door omstandigheden nog niet lukt om op eigen kracht een stabiel bestaan op te bouwen. Ze krijgen 1 of 2 vaste begeleiders. Dat is fijn, omdat je dan een goede vertrouwensband kunt opbouwen.

“We beginnen met het creëren van praktische basis, zoals een woning, inkomen en een financieel plan. Zolang er niet in de eerste levensbehoefte wordt voorzien, kun je ook niet verwachten dat ze bezig zijn met hun toekomst. Als dat op orde is gaan we (indien nodig) oefenen met koken, het huishouden, de communicatie met instanties. Eventueel is er ook aandacht voor het omgaan met emoties, mogelijk gewenste behandeling en onderzoeken we samen wat voor werk echt past. Als je iets doet wat dicht bij jezelf staat, ben je er goed in, krijg je er energie van en dat helpt dan weer bij het vormen van een eigen identiteit en positief zelfbeeld. We bieden onze mensen een veilige haven en houvast in hun zoektocht naar een fijne toekomst. Een toekomst waarin problemen van ‘te groot om mee te leven’ naar ‘klein genoeg om te overzien’ veranderen. Dat wij hieraan bij mogen dragen vinden we echt een eer. We kijken er naar uit om dit ook vanuit de nieuwe locatie in Netersel te gaan doen”, rondt Els af.