Logeerbedden

Respijtzorg

De betekenis van het woord respijtzorg is ”vervangende zorg”. De zorg voor iemand wordt tijdelijk overgenomen.

Dit is wat we willen neerzetten bij De Hooiberg.  Een plek om op adem te komen voor de mens met psychiatrische problemen. Maar we willen ook mantelzorgers of het gezin ontlasten.

Vaak zien wij al ver van te voren dat een situatie dreigt te ontsporen. De spanning thuis loopt op en de draagkracht van de mensen om iemand met psychische klachten heen, dreigt overbelast te raken.

Vroeger gingen mensen dan naar een “rusthuis”. Even uit de situatie zodat iedereen tot rust kon komen. Helaas bestaat deze mogelijkheid niet meer en moeten mensen wachten tot het echt uit de hand dreigt te lopen en er niets anders rest dan een opname op een Paaz of een HIC van een psychiatrisch ziekenhuis.

Door bij De Hooiberg een logeermogelijkheid te creëren willen we het concept van het vroegere rusthuis terugbrengen in De Kempen.

Mensen kunnen maximaal 2 weken bij ons verblijven om tot rust te komen om zo een opname te voorkomen. Tijdens het verblijf bij De Hooiberg worden mensen in contact gebracht met de herstelmogelijkheden die we bij De Hooiberg hanteren. Deelnemers van De Hooiberg die al verder zijn in hun herstel zullen de gasten begeleiden tijdens hun verblijf.

Voor iemand bij ons kan komen logeren is er altijd een intake gesprek om te kijken of er een match is en of iemand past. Daarnaast zijn er enkele voorwaarden waaraan potentiële gasten moeten voldoen.

  • Er mag geen sprake zijn van een verslaving aan drank en/of drugs. De logeerplek is niet bedoelt als detoxplek, omdat we daar niet de benodigde zorg voor kunnen bieden. De Hooiberg heeft een zero tolerance beleid op het bezit, gebruik of onder invloed zijn van alcohol en drugs.

  • Wij zijn gespecialiseerd in psychiatrische problematiek, mensen die lichamelijke verzorging behoeven kunnen niet bij ons logeren. Wij kunnen geen verpleegkundige zorg leveren.

  • Mensen die bij ons logeren, moeten in de nacht verantwoord alleen kunnen zijn. Als iemand al in een crisis zit, bijvoorbeeld bij suïcidale gedachten of in een psychoses of in een hypomane toestand verkeren, is het niet mogelijk om te komen logeren. Omdat er geen 24 uurs toezicht aanwezig is.

  • Mensen die bij ons willen logeren dienen een eigen woonadres  te hebben, de logeer bedden zijn niet bedoelt om een huisvesting probleem op te lossen.

Vragen?

Voor meer informatie over de logeerbedden kun je contact met ons opnemen door te bellen naar 0497-386558. Je kunt je vraag ook sturen in een WhatsApp bericht naar 06-45139747 (Els) of mailen naar info@zorgboerderij-bladel.nl.